28 Οκτ. 2019

Πριν τη διάγνωση. Μετά τη θεραπεία. (Περιβάλλον)

Η δυνατότητα να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού είναι μια προκλητική διαδικασία, η οποία αγγίζει τα όρια του ανυπέρβλητου εμποδίου, όταν φτάνει κάποιος στο σημείο να πρέπει να περιορίσει τις περιβαλλοντικές αιτίες που μπορεί να τον επηρεάσουν.  Στο κομμάτι αυτό είναι πολλοί παράγοντες οι οποίοι απαιτούν ολοκληρωτική αλλαγή στη φιλοσοφία μiας γυναίκας ώστε να μπορέσει να περιορίσει την επιβάρυνση που θα δεχτεί.

Οι αλλαγές που πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα έχουν να κάνουν με είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης που βρίσκονται μέσα στο σπίτι και με χημικά προϊόντα με τα οποία έρχεται σε επαφή στο εξωτερικό περιβάλλον.   

Αν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς τα είδη προσωπικής φροντίδας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλές κρέμες, σαπούνια, λοσιόν δέρματος και καλλυντικά τα οποία περιέχουν parabens και φαινοξυαιθανόλη, λειτουργώντας ως συντηρητικά, όμως είναι ουσίες που απορροφώνται 100% από τα δέρμα και όπως αναφέραμε παραπάνω προκαλούν απορύθμιση των ορμονών. Για παράδειγμα αντί μια γυναίκα να κάνει συστηματική χρήση αντηλιακών προϊόντων, προτιμότερο είναι να χρησιμοποιεί ρούχα και καπέλο τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας. Αντί να γίνει χρήση ενυδατικών κρεμών οι οποίες περιέχουν μεγάλο αριθμό ουσιών τις οποίες δε μπορεί κάποιος ούτε να προφέρει, θα ήταν πιο υγιεινό να χρησιμοποιεί βούτυρο ή λάδι καρύδας και λάδι ελιάς. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα αντικουνουπικά τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικά αρώματα με αντίστοιχη δράση όπως το λεμονόχορτο, η λεβάντα, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, η μέντα, το γεράνι και το δενδρολίβανο. Αυτές είναι αλλαγές που απαιτούν μεγαλύτερη πειθαρχία και προετοιμασία, αλλά τα οφέλη είναι ανυπολόγιστα.  

Φθαλικές ενώσεις περιέχονται σε παιδικές λοσιόν καθώς και σε πολλά αρώματα, αποσμητικά και αποσμητικά χώρου. Τα περισσότερα αρώματα περιέχουν παραπροϊόντα του πετρελαίου, τα βερνίκια νυχιών περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενώ οι αντηλιακές κρέμες περιέχουν συστατικά τα οποία μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Τα περισσότερα καθαριστικά περιέχουν ξενοοιστρογόνα, ενώ ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι  τα απορρυπαντικά πλυντηρίων και τα μαλακτικά, τα οποία επειδή παραμένουν σε ρούχα και πετσέτες έρχονται σε άμεση επαφή με τα σώματα και μπορούν να μεταφερθούν σε όλους τους ιστούς.

Οι χλωρίνες και τα αρωματικά χώρου, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές ανθυγιεινών συστατικών και πρέπει να αποφεύγονται. Για τον καθαρισμό επιφανειών η χρήση ξυδιού ή σόδας θα ήταν μια αποτελεσματική και υγιεινή επιλογή. Έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για τη βαζελίνη η οποία έχει διαδεδομένη χρήση, τα συστατικά της οποίας αποδείχτηκε  ότι μιμούνται έντονα τη δράση των οιστρογόνων. Η απάντηση σε όλα αυτά, είναι η χρήση βιολογικών προϊόντων αφού πρώτα έχει εξακριβωθεί η πραγματική τους χημική σύσταση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό μια γυναίκα να χρησιμοποιεί όσο σπανιότερα γίνεται προϊόντα που περιέχουν ύποπτα χημικά συστατικά και να ενημερώνεται για τις ανανεωμένες λίστες προϊόντων, οι οποίες περιέχουν επικίνδυνα και καρκινογόνα χημικά συστατικά. Ιστοσελίδες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα για την εύρεση κατάλληλων, υγιεινών και φυσικών προϊόντων είναι η https://www.goodguide.com η οποία αξιολογεί και βαθμολογεί μεγάλο αριθμό προϊόντων ανάλογα με την ασφάλειά τους, η http ://www.safecosmetics.org, η https://www.ewg.org και η http://householdproducts.nlm.nih.gov.

Μέσα στο σπίτι υπάρχουν διάφορες πηγές καρκινογόνων ουσιών, ή διάφορα αντικείμενα τα οποία κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μιας γυναίκας και μέσα της μακροχρόνιας χρήσης να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Κατά το μαγείρεμα, την αποθήκευση, την κατάψυξη, την αναθέρμανση και το σερβίρισμα των τροφίμων, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται γυάλινα και μεταλλικά δοχεία και πιάτα. Μη χρησιμοποιείτε αντικολλητικά σκεύη και τηγάνια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επειδή μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες. Αποφύγετε το μαγείρεμα ή τη θέρμανση των τροφίμων σε πλαστικό, ακόμα και αν το δοχείο ισχυρίζεται ότι είναι ασφαλές, γιατί το πολυανθρακικό (και πιο συχνά η δισφαινόλη-Α) που περιέχουν μπορεί με τη λανθασμένη χρήση να απελευθερωθεί.

Τα πλαστικά, ειδικά τα μαλακά πλαστικά, περιέχουν πολλές ενώσεις που θεωρούνται ξενοοιστρογόνα. Οι φθαλικές ενώσεις, ένας τύπος πλαστικοποιητή που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μαλακών και εύκαμπτων πλαστικών, είναι ιδιαίτερα γνωστές και χρησιμοποιημένες. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να αποσυντεθούν ή να εξατμιστούν με την πάροδο του χρόνου ή σε απόκριση σε υψηλή θερμότητα ή άλλα ερεθίσματα. Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται σε μεγάλο αριθμό προϊόντων, σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, σε συσκευασίες παιδικών παιχνιδιών, σε ορισμένα είδη ρουχισμού και υποδημάτων, σε είδη υγιεινής, σε παρασιτοκτόνα, σε μπιμπερό και ο κατάλογος στην κυριολεξία είναι ανεξάντλητος. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται μόνο τα πλαστικά με τον κωδικό ανακύκλωσης # 1, 2, 4 και 5 και να αποφεύγονται τα πλαστικά με τους κωδικούς ανακύκλωσης # 3, 6 και 7. Το νερό είναι πιο υγιεινό να καταναλώνετε από γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια, παρά από πλαστικά τα οποία κανείς δε γνωρίζει πως συντηρούνται και αποθηκεύονται. 

Στα πλαίσια της πρόληψης θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση τροφίμων μέσα από κονσέρβες. Στις ΗΠΑ, πάνω από το 85% των κονσερβών έχουν επένδυση από δισφαινόλη-Α (BPA), για τη μείωση της μεταλλικής γεύσης που μπορεί να υπάρχει στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Το BPA είναι ένα γνωστό ξενοοιστρογόνο που απελευθερώνεται όταν εκτίθεται σε θερμότητα, όπως συμβαίνει κατά τη διαδικασία της αποστείρωσης μερικών κονσερβών. Η δισφαινόλη-Α υπάρχει επίσης σε πολλά πλαστικά μπουκάλια μωρών, σε δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και σε άλλα προϊόντα. Χρησιμοποιήστε περιτυλίγματα που δεν περιέχουν DEHA και αντικαταστήστε το περιτύλιγμα για τα κρέατα και τα άλλα τρόφιμα μόλις φτάσετε στο σπίτι από το κατάστημα. Η χρήση αλουμινόχαρτου ή η αποθήκευση τροφίμων σε κεραμικά ή γυάλινα δοχεία μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή.

Eίναι σημαντικό προληπτικό μέσο, να αποφεύγετε τη χρήση φυτοφαρμάκων και μυκητοκτόνων είτε στο σπίτι είτε στο σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην επαφή τους με όλα τα χημικά που διαταράσσουν το ενδοκρινικό τους σύστημα. Αποφεύγετε το κάπνισμα το οποίο μπορεί να μην έχει συσχετιστεί με αύξηση υποτροπών στον καρκίνο του μαστού, αλλά προκαλεί άλλα προβλήματα υγείας, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων στις γυναίκες οι οποίες κάνουν ορμονική θεραπεία με ταμοξιφένη.     

Όλα τα χημικά που δρουν επηρεάζοντας το ενδοκρινικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο σε γυναίκες που κυοφορούν και θηλάζουν. Η Δανία για παράδειγμα έχει δημοσιεύσει έναν οδηγό για τις έγκυες γυναίκες σχετικά με τον τρόπο μείωσης της έκθεσης σε περιβαλλοντικές επιβλαβείς χημικές ουσίες οι οποίες μιμούνται τα οιστρογόνα και επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Για τα περισσότερα συστατικά που καταγράφονται στις λίστες που αναφέραμε παραπάνω δεν έχουν γίνει συστηματικές έρευνες στο κατά πόσο έχουν οιστρογονική ή αντιοιστρογονική δράση, ενώ υπάρχει ένας αριθμός χημικών συστατικών, κάποια εκ των οποίων αναφέρθηκαν, τα οποία είναι αποδεδειγμένο ότι έχουν καρκινογόνα δράση ενώ επηρεάζουν την υγεία και μέσω άλλων μηχανισμών. 

Τέλος είναι χρήσιμο να αποφύγετε το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο κατά μήκος πολυσύχναστων δρόμων, όσο είναι δυνατόν, ειδικά όταν οι προβλέψεις δείχνουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Μειώστε τον χρόνο που διανύετε με το αυτοκίνητο μέσα στην πόλη γιατί ο αέρας που κυκλοφορεί εσωτερικά είναι εξίσου μολυσμένος με το εξωτερικό περιβάλλον. Αν πρέπει να περπατήσετε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, προσπαθήστε να περπατήσετε μακριά από τις άκρες των πεζοδρομίων στις οποίες τα ποσοστά των καυσαερίων από το αυτοκίνητο είναι αυξημένα.

Προφανώς και είναι ουτοπικό να πιστεύει κάποιος πως μπορεί μια γυναίκα να ελέγξει όλους τους παράγοντες που αναφέραμε. Είναι άλλωστε δεδομένο πως δεν έχουν όλοι συσχετιστεί μέσα από μελέτες για το ρόλο τους στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού,  οπότε θα πρέπει οι πάντες να ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κάθε φορά. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι η μεγάλη σημασία της προσπάθειας για μια γυναίκα, να μειώσει όσο περισσότερο γίνεται τους περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του μαστού.

 

ΒΙΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Charles A. K. and Darbre P. D., (2013), Combinations of parabens at concentrations measured in human breast tissue can increase proliferation of MCF-7 human breast cancer cells, Journal of Applied Toxicology, 33: 390-398

Cleeland C.S et al., (2003, Are the symptoms of cancer and cancer treatment due to a shared biologic mechanism? A cytokine-immunologic model of cancer symptoms., Cancer, 97, 2919–2925

Cole Thrasher, (2016), How Can Cosmetics Cause Breast Cancer?, International journal of scientific and technology research, 5, 11, 189-191

Darbre, P. D., Charles, A. K., (2010), Environmental Oestrogens and Breast Cancer: Evidence for Combined Involvement of Dietary, Household and Cosmetic Xenoestrogens, Anticancer Research, 30: 815 -828

Freudenheim et al. (1996), Premenopausal Breast Cancer Risk and Intake of Vegetables, Fruits, and Related Nutrients, J Natl Cancer Inst, 88:340-8

Gaudet MM, Gapstur SM, Sun J, Diver WR, Hannan LM, Thun MJ, (2013), Active smoking and breast cancer risk: original cohort data and meta-analysis, J Natl Cancer Inst., 105(8):515–25

Ghavami H., Akyolcu N., (2017), The Impact of Lifestyle Interventions in Breast Cancer Women after Completion of Primary Therapy: A Randomized Study, J Breast Health, 13: 94-99

Herbert V., Das KC., (1994), Folic acid and vitamin Bi2. In: Shils ME, Olson JA,Shike M, editors. Modem nutrition in health and disease, 8th ed. Philadelphia: Lea & Febiger, 402-25

Kruk J.,  (2014), Lifestyle Components and Primary Breast Cancer Prevention, Asian Pac J Cancer Prev, 15 (24), 10543-10555

Myers et al., (2014), Estrogenic and anti-estrogenic activity of off-the-shelf hair and skin care products, Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, 1–7

Rubin Philip, (2001), Clinical Oncology: A Multi- Disciplinary Approach for Physicians & Students,  8th edition, Saunders

Weiss Marisa,  Joan Ruderman, (2011), Think Pink, Live Green conference, booklet

World Health Organisation Regional Office for Europe, (2010), ‘Who Guidelines for Indoor Air Quality: Selected Pollutants’