29 Σεπ. 2020

NPK NEWSLETTER #2

2.1 Περίεργες συμπεριφορές στη σίτιση ως νέος διαγνωστικός δείκτης αυτισμού

Μη τυπικές συμπεριφορές στη σίτιση μπορεί να είναι ένα σημείο για το οποίο ένα παιδί πρέπει να ελεγχθεί για τον προσδιορισμό ή όχι αυτιστικής συμπεριφοράς σύμφωνα με μια έρευνα από το Penn State College of Medicine.

Ο ερευνητές βρήκαν ότι η μη τυπική διατροφική συμπεριφορά, ήταν παρούσα στο 70% των παιδιών με αυτισμό, ποσοστό 15 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των νευροτυπικών παιδιών. Μέσα σε αυτές τις μη τυπικές συμπεριφορές συμπεριλαμβάνονται ο περιορισμένος κατάλογος τροφών επιλογής από τα παιδιά, η υπερευαισθησία στην υφή κάποιων τροφών, η υπερευαισθησία στις θερμοκρασίες των τροφών, η λήψη μη βρώσιμων υλικών (pica) και η εναποθήκευση τροφής στο στόμα χωρίς την κατάποσή της.

Σύμφωνα με την έρευνα του Mayes, αυτές οι συμπεριφορές είναι παρούσες σε πολλά βρέφη ενός έτους με αυτισμό και θα μπορούσαν να είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για τους γιατρούς και τους γονείς ώστε να διερευνήσουν περισσότερο τη συμπεριφορά τους παιδιού τους.

Ο Williams σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ των ανησυχητικών συμπεριφορών κατανάλωσης φαγητού και των τυπικών επιλεκτικών διατροφικών συνηθειών των μικρών παιδιών. Εξήγησε ότι τα περισσότερα παιδιά θα προσθέσουν σταδιακά τρόφιμα στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, αλλά τα παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, χωρίς παρέμβαση, θα παραμείνουν συχνά ιδιαίτερα επιλεκτικά.

Ο Mayes ανέφερε ότι πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν ένα περιορισμένο κατάλογο τροφών προς βρώση που αποτελείται κυρίως από προϊόντα σιτηρών, όπως τα ζυμαρικά και το ψωμί, και το στήθος κοτόπουλου. Επειδή τα παιδιά με αυτισμό έχουν αισθητικές υπερευαισθησίες και αντιπαθούν τις αλλαγές, μπορεί να μην θέλουν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και να είναι ευαίσθητα σε ορισμένες υφές. Συχνά τρώνε μόνο τρόφιμα από συγκεκριμένη εταιρία και με συγκεκριμένο χρώμα ή σχήμα. Όπως αναφέρει ο Williams, η έρευνα φαίνεται να παρέχει περαιτέρω ενδείξεις ότι αυτή τη ασυνήθιστή διατροφική συμπεριφορά είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση σε παιδιά με αυτισμό

NeuroPhysioKids2020

Susan Mayes et al. (2019), atypican eating behaviors in children and adolescents with autism, ADHD, other disorders, and typical development, Research in autism spectrum disorders, 64, 76-83

 

2.2. Αυξημένα επίπεδα αυτοκτονιών σε εφήβους στις ΗΠΑ

Η συχνότητα αυτοκτονιών σε εφήβους στις Η.Π.Α έφτασε στο ανώτερο της σημείο, κάτι που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και εγείρει προσοχής τόσο από το οικογενειακό όσο και από το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 10% μεταξύ 2014-1017 για εφήβους ηλικιών 15-19 ετών. 

Η επιδημία χρήσης οπιοειδών καθώς και η έντονη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι είναι οι πυροδοτικοί παράγοντες για αυτή την αύξηση. Η διαδικασία του εκφοβισμού (bullying) επιτυγχάνεται πιο εύκολα, ενώ ταυτόχρονα οι συσκευές γίνονται συνεχώς πιο έξυπνες, επιτρέπουν την ανωνυμία και ταυτόχρονα επιτυγχάνουν την απόκρυψη της δραστηριότητας από τους γονείς των εφήβων.   

‘Η σημερινή νεολαία αντιμετωπίζει πολλές πιέσεις και προκλήσεις χωρίς να γνωρίζουμε το όρια του κάθε εφήβου’ αναφέρει η κλινική ψυχολόγος Pamela Cantor. Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών τα οποία είναι εντατικά προγραμματισμένα να «πετύχουν» και έχουν λίγο χρόνο να απολαύσουν την εφηβική περίοδο της ζωής τους. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών είναι η οικογενειακή αστάθεια, ο εσφαλμένος ανταγωνισμός, η κοινωνική πίεση και γονείς ο οποίοι προσφέροντας τα πάντα έτοιμα στα παιδιά τους δεν τα έχουν προετοιμάσει κατάλληλα ώστε να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις δυσκολίες.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα προειδοποιητικά σημεία για πιθανή απόπειρα αυτοκτονιών σε εφήβους είναι : 

Συζητήσεις των εφήβων ή γραπτά κείμενα των ιδίων για την αυτοκτονία. Απόσυρση από κοινωνικές επαφές. Ξαφνικές και αναίτιες αλλαγές στη διάθεση. Συχνή χρήση αλκοόλ και/ή φαρμάκων.  Έκφραση μιας αίσθησης απελπισίας. Συμμετοχή σε έντονη επικίνδυνες δραστηριότητες. Αλλαγές στα πρότυπα ύπνου και σίτισης. Απομάκρυνση αντικειμένων που ανήκουν στους ίδιους χωρίς προφανή λόγο

NeuroPhysioKids2020

Journal of the American Medical Association