ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

10 Φεβ. 2017

"Κάποια στιγμή αξίζει να ταξιδέψουμε στη χώρα των βιβλίων. Να ανταλλάξουμε εμπειρίες, ερεθίσματα, μυρωδιές και αρώματα. Να περιγράψουμε τις περιπέτειες που έχουμε ζήσει, τις προσωπικές αγωνίες που έχουμε ξοδέψει, την ανακούφιση που νοιώσαμε με το που διαβάσαμε τη λέξη...ΤΕΛΟΣ...για αρχή όμως ας θυμηθούμε μέσα από τις λέξεις άλλων, τι μπορεί να είναι το βιβλίο!

Μόλις μάθεις να διαβάζεις θα είσαι για πάντα ελεύθερος—Frederick Douglass
Κάθε βιβλίο το οποίο θα κάνει το παιδί να αποκτήσει τη συνήθεια του διαβάσματος είναι κατάλληλο για αυτό—Maya Angelou
Δεν υπάρχουν παιδιά που μισούν το διάβασμα, μόνο παιδιά που δε βρήκαν το κατάλληλο βιβλίο—Frank Serafini
Τα παιδιά γίνονται αναγνώστες στην αγκαλιά των γονιών τους—Emilie Buchwald
Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας ενήλικας στην κοινωνία είναι να διαβάζει βιβλία στο παιδί του—Carl Sagan
Δε μπορεί κανένας να είναι πιο πλούσιος από εμένα γιατί είχα μια μητέρα που με διάβαζε βιβλία—Strickland Gillian
Το διάβασμα πρέπει να παρουσιάζεται στο παιδί σαν ένα πολύτιμο δώρο—Kate DiCamillo
Δεν υπάρχει υποκατάστατο των βιβλίων στη ζωή ενός παιδιού—May Ellen Chase
Δεν αρκεί να μάθετε στα παιδιάς σας να διαβάζουν. Πρέπει να μάθουν να διαβάζουν κάτι που να αξίζει—Katherine Patterson
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεγεθύνεις τον κόσμο ενός παιδιού. ΤΟ διάβασμα είναι ο καλύτερος—Jacqueline Kennedy
Δεν υπάρχουν πιο ζωντανές ημέρες στην παιδική μας ηλικία όσο αυτές που περάσαμε με ένα αγαπημένο μας βιβλίο—Marcel Proust
Τα παραμύθια στην παιδική ηλικία είναι σκάλες προς τη ζωή
Διάβασε, διάβασε, διάβασε—William Faulkner
Ένας γονέας ή ένας δάσκαλος μπορεί να διδάξει για μια συγκεκριμένη περίοδο. Ένα βιβλίο μπορεί να διδάξει για πάντα—Louis L’Amour"

22 Ιαν. 2017

Ένας δεσμός. Μόνιμος, παντοτινός, καταγεγραμμένος στα βαθύτερα εδάφη του μυαλού. Χαραγμένος σε κάθε εκατοστό επιφάνειας του δέρματος. Δεσμός με τα άλλα σώματα. Με το δικό μας σώμα. Μια προέκταση του σώματος μας. Μια προβολή των ορίων του στο χώρο και το χρόνο. Η ανάγκη του να αναγνωρίζει και να αναγνωρίζεται. Να αντιλαμβάνεται και να γίνεται αντιληπτό. Ένας χορός. Συνεργατικός. Αυτόνομος. Σταθερός και κινητός. Αεικίνητος ενίοτε. Συντονισμένος και ασυντόνιστος. Μία προσπάθεια γνώσης των ορίων του ανθρώπου. Μια προσπάθεια αλλαγής των ορίων του. Μια αλαζονική διάθεση για υπερνίκηση της φύσης. Μια φιλοσοφία. Χωρίς πολυπλοκότητες. Χωρίς αστερίσκους. Μία εντολή, μία καθοδήγηση, μια πορεία και ένας δρόμος. Μια εσωτερική ανάσα, μια εσωτερική φλόγα και η ανάγκη τα όνειρα να μετασχηματιστούν σε ύλη. Μια προσωρινή απογοήτευση, άλλοτε μια περισσότερο μόνιμη κυνικότητα και μετά η ταπείνωση, μια επαναδιαπραγμάτευση, μια ανασυγκρότηση και μια πιθανή λύτρωση. Πόνος, μια απορία, ερωτηματικά με ανύπαρκτες απαντήσεις, ένα χάδι, μια αγκαλιά, η ξεχασμένη φύση όλων μας.  Και μέσα, γύρω και πάνω από όλα αυτά ο άνθρωπος. Δύο άνθρωποι. Πλήθος ανθρώπων. Και οι ανάσες κοινές, σα μείξη από διαφορετικά αποστάγματα. Να συγχρονίζονται, να αλληλοεξουδετερώνονται, μα πάντα να προκύπτει μια αναπνοή ατόφια καμωμένη. Και τα βλέμματα να στοχεύουν πάντοτε το ανυπέρβλητο, ώστε το ακατόρθωτο να προσεγγιστεί καλύτερα και να γίνει ιδέα και να γίνει ουσία και να γίνει ζωή.    

15 Οκτ. 2016

Mια υπέροχη και άρτια παράσταση. Μία μεγάλη υπόκλιση σε όλους τους συντελεστές της. Ένα βαθύτατο μπράβο και αφορμή για αμέτρητα ερωτηματικά. Ερωτηματικά για την εύρεση ενός συνεπούς ορισμού για την ελευθερία και για τον προσδιορισμό των ορίων της. Ερωτηματικά για το αν η ανεξαρτησία είναι ένας όρος που ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα να τον προσδιορίσει από μόνος του ή αν καθορίζεται και από άλλους παράγοντες ακόμη και από αυτή την ίδια την αγάπη και την υποστήριξη της οικογένειας μας. Ερωτηματικά για το αν η ανάγκη μας για απόλυτη ελευθερία προέρχεται επειδή πολλές φορές δε γνωρίζουμε το μέγεθος και το φορτίο τούτης της λέξης. Και από την άλλη μπορούμε με ορισμούς να καθορίσουμε τα θέλω και τις ανάγκες των ανθρώπων;
Υ.Γ. Ένα ξεχωριστό συγχαρητήρια στο ΝΙΚΟ και το ΜΙΧΑΛΗ, τους οποίους γνωρίσαμε και γνωρίζουμε και αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτό.

17 Σεπ. 2016
ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Η παρουσίαση στοιχείων για το πως αντιλαμβάνονται διεθνώς τον εμβολιασμό

4 Σεπ. 2016
ΑΚΡΑΙΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΟ ΤΟΚΕΤΟ

Πώς οι έρευνες συσχετίζουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας και της ακραίες τιμές της με την αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό.